ardna
Administrator
Dołączył: 02 Sty 2008
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Londyn
|
Wysłany: Śro 15:36, 02 Sty 2008 Temat postu: Śledź po żydowsku |
|
|
1 kg sledzi (platy solono- matiasy)
6 duzych cebul
paczka rodzynek sultanek
1 sloik przecieru pomidorowego
karton mleka
olej
przyprawy do smaku
jak przyzadzic:
sledzie powinno sie robic 24 h przed podaniem
sledzie zamoczyc na kilka godzin w mleku( aby nie byly tak slone)
nastepnie przygotowujemy sos:
obrac i pokroic cebule w paseczki wlozyc do garnka zalac olejem tak by ylo go(oleju) do polowy zawartosci cebuli- dusic to na malym ogniu, gdy cebula zacznie przybierac kolor brazowy dodac do niej rodzynki przypray i przecier pomidorowy chwilke gotowac i odstawic aby ostyglo.
nastepnie kroimy sledzie w paseczki lub kostke wkladamy odrobine do miski i przekladamy sosem i tak do wyczerpania zapasow
odstawic na kiloka godzin i....
SMACZNEGO !!
Post został pochwalony 0 razy
|
|